SOCIAL MEDIA

Saturday 30 November 2013

Kuka heittää ensimmäisen kiven?

Afganistanissa on harkinnassa kivitystuomion takaisintuominen aviorikoksista. Uutta lakia pohdittiin oikeusministeriön työryhmässä. Kansainvälisen kauhistelun jälkeen presidentti Karzai kuitenkin kiiruhti ilmoittamaan, ettei lakia tuoda takaisin.

Se että asiaa edes pohditaan ja punniskellaan on järkyttänyt monia ihmisoikeusjärjestöjä ja naisten oikeuksia puolustavia tahoja. Taliban-hallinto tunnettiin raaoista rangaistuksista - varkaiden kädet leikattiin irti ja seksiä avioliiton ulkopuolella harrastavat kivitettiin. On vaikea uskoa, että 12 vuotta Taliban-hallinnon kaatumisen jälkeen tällaista lakia edes esitetään.

Aloitin keskustelun aiheesta toimistossani, jossa olen ainut ulkomaalainen. Olin varma, että kaikki kollegat, jotka vaikuttavat hyvin liberaaleilta ja siisteiltä tyypeiltä, jakaisivat järkytykseni. Olin väärässä. Kaikki toimiston kymmenen miestä hyväksyvät kivitystuomiot aviorikoksista.

Kuva: 1001 Kabul.

Kaikki olivat sitä mieltä, että tämä laki tulee Koraanista, ja koska se on Jumalan sana, sitä ei voi kyseenalaistaa tai kritisoida. Niin se vain on, pitää hyväksyä. Kysyin, mitä jos heidän tyttäriään epäiltäisiin aviorikkeestä ja heidät kivitettäisiin, olisiko sekin ihan OK. Olisi, sanoivat kaikki, koska lain pitää olla kaikille sama.

Jotta aviorikos voidaan todeta tapahtuneeksi ja kivitystuomio voidaan langettaa, pitää tapahtumalla olla neljä miespuolista todistajaa. Kysyin, miten olisi ikinä mahdollista, että neljä miestä olisi kyttäämässä makuuhuoneessa kun rikos tapahtuu? Ei varmaan kovin mahdollista, mutta silti kivitystuomioita langetetaan naisille ja miehille. Usein riittää epäilys tai jonkun syytös. Kuulin senkin, että naiset ovat todella mustasukkaisia, joten he voivat keksiä rikoksen tapahtuneen, jos haluavat esimerkiksi kostaa miehensä toiselle vaimolle. Ja miehethän eivät ole ollenkaan mustasukkaisia, kysyin. Eivät tietenkään.

Kuulin muun muassa seuraavia selityksiä:

Tämä rangaistusmuoto on hyvin säädelty, kivien koko on tarkaan säädelty, on tarkkaan säädelty kuinka kaukaa niitä saa heittää. 

Kiviä ei saa myöskään heittää päähän.

Miten muuten yhteisö voi osoittaa, ettei sellaisia rikoksia siedetä?

Kun kerroin esimerkin radikaalista Jeesuksesta, joka todisti kivitystapahtumaa ja sanoi soon-to-be kivittäjille, että hän, joka on synnitön eikä ole tehnyt virheitä, heittäköön ensimmäisen kiven. Kiviä ei heitelty. Kysyin, mikä antaa ihmisille oikeuden kivittää toisen, jos ei itsekään ole täydellinen. Kollegani pohtivat tarinaa ja totesivat sen olevan outo. Eli sitten nämä rikolliset pääsevät aina vaan pälkähästä? 

Kuulin myös, että Taliban-hallinto on ainoa hallinto, jolla oli kunnolliset lait ja rangaistukset. Monet vihaavat Talibaneja mutta jotkut näköjään vielä kaipaavat menneisyyteen. On hyvin vaikea käsitellä näitä asioita, koska uskonnolla ei ole hirveästi merkitystä ajattelutapaani tai käytökseeni. On vaikea ymmärtää, miten ihmiset voivat ajatella näin. Tyypit, joiden kanssa vietän suurimman osan ajastani, joiden kanssa vitsailen työpäivän mittaan, joiden kanssa syön lounasta ja juon teetä ja juttelen elokuvista ja musiikista. Se on hämmentävää, mutta myös hyvin avartavaa.

Vaikka ärsyttää aivan suunnattomasti ja mieleni kiehuu, olen silti hyvin kiitollinen siitä, että ylipäänsä saan väitellä ja keskustella näistä asioista. Toimistossani on myös yksi afgaanityttö, joka ei tietenkään voi sanoa mielipidettään. En varmasti voi muuttaa ihmisten ajattelutapaa ja uskomuksia, mutta se ei tarkota, ettenkö törkkisi kepillä muurahaiskekoa. Todellakin osallistun keskusteluun näistä vaikeista aiheista aina kun tulee mahdollisuus, vaikkei tietenkään ihan kaikkea voi ääneen sanoa.

Anti-Taliban teehetki. Ajattelu ja ajatustenvaihto on vain hyvästä, vaikkei sillä päivässä ketään muuteta.


36 comments :

  1. Tämä oli pysäyttävä teksti. Asenteiden muutos ei tapahdu hetkessä, ja on hienoa, että olet siellä ravistelemassa. Pidähän itsesi turvassa ja kiitos mielenkiintoisesta blogista!

    Ansku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Ansku! On kyllä aika järkyttävää ja turhauttavaa kun asioita ei voi muuttaa helposti, mutta mielenkiintoista kuitenkin jutella aiheesta.. En olisi vuosi sitten osannut ajatella, että kävisin töissä tällaisia keskusteluja :)

      Delete
  2. Järkyttävää, mutta todella mielenkiintoinen postaus. Miten sun työkaverit reagoivat, kun kyselet tällaisia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos aNNa! Ovat ihan mukana keskustelussa ja tykkäävät puhua aiheesta, mutta kuten sanoin, en voi ihan kaikkea mitä ajattelen sanoa ääneen. Yritän olla ystävällinen ja tahdikas ja virittää hyvää keskustelua :)

      Delete
  3. Ghanassa tuli tutuksi termi 'instant justice'. Meille maahan tulleille painotettiin, että jos puhelimemme varastetaan kädestämme aamuruuhkassa, kannattaa miettiä tarkkaan huutaako ääneen "Varas!". Tuo puhelin voi nimittäin viedä miehen hengen.
    'Instant justice' oikeuttaa koko yhteisön rankaisemaan varasta tai väärintekijää samantien, ilman mitään sen suurempia selvittelyjä. Olen kuullut ja nähnyt lukemattomia videoita tapahtumista, joissa varas hakataan kuoliaaksi heti paikan päällä. Joskus hänen ympärilleen heitetään autonrenkaita jotka sytytetään palamaan.

    Suurin osa tuntemistani ghanalaisista kohauttelee vain olkiaan kun nostan puheenaiheen esille: Näin se vain on, niin vain tapahtuu.

    Kulttuuri ja siinä kasvaminen on ihmeellinen asia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oho, järkyttävää. On kyllä vaikea ymmärtää, miten ihmiset välittävät niin paljon tietyistä asioista, esim. puhelimen varastaminen ei vaikuta kovin vakavalta rikokselta.

      Delete
  4. Jännä, että toisaalta kirjoitat, ettei uskonnolla ole kovinkaan paljon merkitystä ajattelutapaasi, vaikka hetkeä aiemmin, olet siteerannut Raamattua, vieläpä yhtä sen kristinuskon keskeisimmistä opetuksista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei Riitta. Tekstissäni sanoinkin että "uskonnolla ei ole hirveästi merkitystä ajattelutapaani tai käytökseeni." Tässä tärkeä sana on "hirveästi", eri asia jos olisin kirjoittanut "ollenkaan". Tottakai kristinuskon opit ovat aika syvällä, koska niitä on koko elämäni ajan tullut joka tuutista. Raamattu tai kristinusko eivät kuitenkaan säätele elämääni ja ajatteluani samalla tavalla, kuin toimistokeskusteluesimerkissäni. Jotkut asiat, joita raamatussa sanotaan, ovat ihan siistejä ja kannatan, mutta siellä sanotaan myös paljon kamalia asioita, joita voin hyvin kritisoida.

      Islamiakin voi tulkita monella eri tapaa - jos töissä olisi ollut tuona päivänä afgaaninaiskollegani, joka tuntee hyvin Koraanin ja sen feministiset tulkinnat, olisi keskustelu ollut ehkä erilainen (tai ainakin hän olisi myöhemmin voinut kertoa minulle näkökantansa uskonnon puolelta).

      Delete
    2. Juuri näin! Eiköhän aikalailla kaikki länsimaalaiset, kristinuskovaiset, ateistit tai vaikka pakanat, ole tuota mieltä kivien heittelystä ilman sen suurempaa uskonnon vaikutusta ajattelutapaan. Anteeksi antaminen ja humaanit tuomiot kuuluvat länsimaalaiseen etiikkaan, eivät niinkään uskontoon. Toki uskonnot vaikuttavat etiikan syntymiseen, mutta meillä pohjoismaissa siihen on yhtä paljon tai enemmän vaikuttanut omat pakanalliset perinteemme yhtälailla kuin kristinuskon rantautuminen. Itse olen todennut että muslimeiden kanssa keskustellessa on ihan näppärä käyttää esimerkkinä raamattua, koska sen parissa on kasvanut, ja se on myös heille osin tuttu. Onhan Jeesus yksi Allahin profeetoista - suurimmalla osalle länkkäreistä tutuin profeetta ja näin ollen yhteisen kielen lähde.

      Delete
    3. Kristinuskon vaikutus länsimaiseen ajattelutapaan on niin vahva, että ei niitä voi erottaa. Anteeksiantaminen ja humaanit tuomiot lähtevät kristinuskosta ja vuorisaarnasta. Niihin ajatuksiin yhtyvät useimmat länsimaiset ateistitkin.

      Delete
    4. juu ja työkavereitani myös kiinnostaa raamattu ja mitä se sanoo näistä eri asoista, kuten sanoit Titiomm, Jeesukseen uskotaan Islamissakin vaikkei hän olekaan kovin tärkeä tyyppi.

      En voisi mitenkään kieltää, etteikö kristinuskolla olisi jonkinlaista vaikutusta ajatteluuni, se on varmasti muokannut minua niin monella tapaa etten edes ihan heti tajua. Mutta vaikka ei olisi kristinuskoa, olisi silti varmaan tiettyjä arvoja, kuten se että kohdellaan muita nätisti, kunnioitetaan muita jne? Kaikki uskonnot kannattavat näitä, mutta ikävä kyllä aina löytyy niitä, jotka tulkitsevat uskonnollisia tekstejä eri tavoin ja löytävät niistä jotain ikävää. Tänään puhuin kaverilleni, joka sanoo että Islam ei hyväksy kivittämistä kuoliaaksi. Tulkintajuttuja.

      Delete
    5. Minusta on hyvin tyypillistä, että vieraan uskonnon vaikutus piirissä elävien kohdalla uskonnon merkitystä yli arvioidaan ja oman uskonnon vaikutus piirissä taas aliarvioidaan. Tuolla alempana olevaa filippiiniläistä perheväkivaltaa ei suomalainen selitä kristinuskolla. Joku ei-kristitystä maassa elävä voisi selittää.

      Delete
  5. Löysin juuri blogisi ja tämä on yksi mielenkiintoisimmista mitä olen lukenut! Johtuen varmaankin siitä että seurustelen afgaanin kanssa, mutta en maasta valitettavasti tiedä paljoa eikä miehenikään koskaan puhu siitä mitään...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, kiva että löysit tänne ja kiitos että kommentoit! :)

      Delete
  6. Aika kulttuurishokki tallainen keskustelu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No on se sitäkin, mutta on se mielenkiintoista! Juttelu on kivaa.

      Delete
  7. Hei, ihan alkuun kiitokset blogistasi. Tykkään paljon sun asenteesta, joka näyttäytyy mulle sopivan suvaitsevaisena, mutta omia arvoja arvostavana. Itse Keniassa asuneena tuli törmättyä liian usein myös Saanan kertomaan instant justiceen, kerran satuin paikalle taksin kanssa kun mies oli juuri kivitetty kuoliaaksi ja jätetty maahan kuolleena makaamaan verilammikon keskelle. Se pysäytti, enkä usko ikinä voivani ymmärtää taikka hyväksyä niitä kulttuurillisia ajattelutapoja siinä taustalla ihan niin kuin en ikinä voi käsittää kuinka kenialainen yhteiskunta toimii (korruptio jne) ja silti hämmästelin aina sitä kuinka ystävällisyys ja avoimuus on aina läsnä siellä ja tunsin oman oloni turvalliseksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi Jenni! Kiitos kommentista. Kamalia nuo instant justice -jutut, onneksi en ole semmoista joutunut täällä todistamaan. Varmasti järkyttäisi loppuiäksi.

      Delete
  8. Ajattelin ihan tuota samaa mita Riitta sanoi tuolla ylempana.
    Tuli mieleen kristinuskon opetukset vapaasta tahdosta, omatunto etc. mita ei useinkaan huomaa jokapaivaisessa elamassa lansimaissa. Siihen tottuu...
    Mista muuten tulee meidan moraaliset saannot ja opetukset? Ei sitakaan tule arvostettua tarpeeksi.

    Anyways... mielenkiintoinen blogi, Sini! Pida huolta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heippa Lissu, kiitos kommentista! Vastasin tähän aiheeseen jo tuolla ylempänä. Tottakai kristinuskolla on vaikutus ajattelutapaani, en sanonutkaan että sillä ei ole mitään vaikutusta tai ollenkaan vaikutusta, vaan että sillä ei ole hirveästi vaikutusta. Esimerkiksi yksi elämääni ja ajatteluuni vaikuttavasta asoista on feminismi, joka ei ole tullut mitenkään kristinuskosta tai raamatusta.

      Delete
  9. Apua, tuli ihan kylmät väreet tästä tekstistä. Täällä Guatemalassa olen kuullut vastaavia tarinoita alkuperäisasukkaiden kansoittamista kylistä. Varkaat kivitetään tai poltetaan elävältä ja pahimmassa tapauksessa koko perhe myös. Täällä meidän länsimainen ihmisoikeuskäsitys tuntuu ihan naurettavalta.
    Hyvä, että rohkenet tökkiä kepillä muurahaiskekoa. Pakko se on jostain aloittaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Annika! Aaa juuri eilen puhuttiin elävältä polttamisesta, koska monet afgaaninaiset tekevät niin kun haluavat pakoon huonosta avioliitosta tai elämästä. Aivan kamalaa.

      Delete
  10. Tosiaan eri maailma missä elät. Nuorten maailmalla matkaavien tyttärien äitinä en voi olla tuntematta pelkoa puolestasi, vaikka ihailenkin rohkeuttasi. Miten paljon luulet näitten lakien koskevan ulkomaalaisia siellä, saatko itse seurustella vapaasti miesten kanssa - tai uskallatko edes? Kuka puolustaisi sinua jos joutuisit tuollaisen syytteen kohteeksi?

    Saudissa asuvan suomalaisnaisen blogista luin (muistaakseni Blue Abaya), että siellä voi joutua putkaan, vankilaan ja pahempaakin jos nainen nähdään miehen seurassa ulkona ilman "esiliinaa", siis ulkomaalainenkin. Siellä voi apuun tulla rikas ja vaikutusvaltainen työnantaja, "sponsori", joka pelastaa vankilasta.

    Todella mielenkiintoinen blogi, pidä huolta itsestäsi siellä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kivasta kommentista! En kyllä osaa sanoa, miten paljon lait koskevat ulkomaalaista, yritin kysellä asiasta mutten saanut kovin selvää vastausta. Ainakin sen sain selville, että ulkomaalainen mies ei voi edes mennä naimisiin afgaaninaisen kanssa, mutta afgaanimies voi mennä naimisiin ulkomaalaisen naisen kanssa. Jos ulkomaalainen nainen sitten pettää miestään tässä maassa, luulisin että maan lait pätee silloin, mutta kollegat sanoivat että hän ei varmasti joutuisi vankilaan täällä. Monimutkainen juttu.

      Täällä ei ole soveliasta edes kävellä käsi kädessä tai koskettaa vastakkaista sukupuolta julkisilla paikoilla, joten ongelmaa ei synny vaikka seurustelisi miesten kanssa. Täällä ei myöskään tunneta käsitettä poika/tyttöystävä, joten monet kaverini, jotka seurustelevat, sanovat olevansa naimisissa ja monilla on myös sormus.

      Delete
  11. Filippiineillä istuimme iltaa bambumajassa, kun naapurien mökistä alkoi kuulua tappelua ja nyrkiniskuja. Isä mitä ilmeisemmin hakkasi jotain toista perheenjäsentä. Hätkähdyin tapahtunutta välittömästi ja otin asian puheeksi.

    "Mitä pitäisi tehdä?", kysyin.

    "Ei mitään. Se on perheen välinen asia."

    Kukaan ei halunnut kommentoida asiaa ja puheestani tuli monologi, johon vain yksi paikallisista (hyvä ystäväni) esitti varsin ympäripyöreitä lyhyitä suvussa jälkipolviin iskostuneita kommentteja.

    Filippiineillä Jeesus ja Jumala ovat kenties koskemattomia, mutta perheen pyhyys on näköjään senkin ylitse.

    Vaikeista asiosta pitää todellakin pystyä puhumaan tuntematta itseään tyhmäksi.

    Seuraavana päivänä naapurien selitys oli että poika yritti ampua isäänsä harppuunalla. Piste.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valitettavasti tuollaista "mind your own business"-meininkiä perheväkivallan osalta löytyy aivan satavarmasti myös paljon Suomesta. Lisäksi olen kuullut lukemattomia esimerkkejä, joissa Suomessa kadulla pahoinpidelty ei saa apua, vaan ihmiset kulkevat toimettomana ohi. Kritisoimatta suomalaisia, mutta että löytyy meitä näitä omastakin takaa, vaikkei ihan puhelimen varastamisesta kuoliaaksi hakatakaan :) heh heh ja oi voi.

      Delete
    2. Totta, perheväkivalta nähdään yksityisenä asiana joka puolella, eikä poliittisena asiana mitä se on - the personal is political!

      Kerran Delhissä oltiin menossa baariin ja mies hakkasi tyttöystäväänsä. Kukaan ei puuttunut asiaan ennen kuin ystäväni ja minä olimme asiasta raivona. Yksikin sanoi että "ei siihen voi puuttua, yksityisasioita heidän kesken". Todellakin toivoisin että joku puuttuisi asiaan jos itseäni hakattaisiin, ei mitenkään yksityisasiani.

      Tuo on kyllä myös ihme juttu, miten ihmiset eivät halua puuttua toisten asioihin, vaikka joku tarvitsisi apua. Tänään olimme tulossa takaisin yhdestä konferenssista ja näimme, miten pieni lapsi sätki kadulla epilepsiakohtauksen takia, suu täynnä vaahtoa. Kukaan ei ennen meitä pysähtynyt auttamaan tai tsekkaamaan onko kaikki OK.

      Delete
  12. Tata on vaikea ymmartaa, on varmasti avartavaa kuitenkin kun pystyy keskustelemaan nainkin vaikesta asioista paikallisten kanssa, kiitos tastakin jutusta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä siistiä just se että tämmösia keskusteluja voi käydä, pitää elämän mielenkiintoisena! :)

      Delete
  13. "Toimistossani on myös yksi afgaanityttö, joka ei tietenkään voi sanoa mielipidettään." Tuo lause pyörii mielessäni. ja se tekee minut toiveikkaaksi. Hän ei voi nyt sanoa mitään, mutta hän kuuli, voi painaa sinun sanasi mieleensä ja tutkistella niitä. Parhaimmassa tapauksessa tyttö rohkaistuu afganilaisten feministien kannattajaksi.Ehkä olet kylvänyt pienen "sinapinsiemenen" (idean) otolliseen maaperään. Se voi kasvaa hitaasti ja saattaa muuttaa vaikka ihan hiukankin afganilaisten naisten tukalaa asemaa parempaan päin. Pitkätkin vaellusmatkat alkavat ensimmäisestä askeleesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mietin kanssasi ihan samaa...

      Delete
    2. Se oliskin hieno juttu! Afganistanin feministiverkko on aika iso, olisi loistavaa jos saisin jonkun innostumaan aiheesta! :) Monia kuitenkin varmasti pelottaa ja sellaista toimintaa ei usein katsota hyvällä.

      Delete
  14. En vain voi ymmärtää noiden ihmisten ajatusmaailmaa. Että joku olisi valmis antamaan oman lapsensa kivitettäväksi.....ei mahdu tähän minun ajatusmaailmaani. Toivottavasti sielläkin tapahtuu edes jotain muutoksia, eikä tuollaisia lakeja enää saateta voimaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onhan se vaikea ymmärtää, mutta kuitenkin pitää ajatella niin, että he ovat kasvaneet täysin erilaisessa ympäristössä, jossa on eri arvot, ja me taas ollaan kasvettu niin eri meiningillä.. Huomaa, kuinka paljon kulttuurilla ja sosiaalisella ympäristöllä on merkitystä ihan kaikkeen. Mutta kulttuuritkin muuttuvat ja muokkautuvat koko ajan, aina liikkeessä.

      Delete
  15. Järkyttävää, mutta valitettavasti totta. Olen viime aikoina lukenut muutaman Afganistaniin sijoittuvan kirjan ja siellä on kuvattu aviorikoksen tehneiden kivitystä ja miten paikalliset kerääntyvät katsomaan sitä ikäänkuin jotain viihteellistä tapahtumaa. Vaikea ymmärtää, mutta kuten toteat, he ovat aina eläneet maailmassa, jossa asia on hyväksyttävää eivätkä kenties tiedä, ettei tuollainen ole sallittua muualla maailmassa. Todella hyvä, että herättelet siellä keskustelua. Toivottavasti naisten asema paranisi, mutta taitaa valitettavasti olla toiveajattelua. Pidä huolta itsestäsi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Melisa! Tästä aiheesta on kyllä aika järkyttävää lukea tai puhua. Kuulemma joistain kivityksistä kiertää kännykkäkameravideoita Facebookissa!

      Delete