SOCIAL MEDIA

Saturday 19 November 2016

Miljoona afgaania liikkeellä

Afganistanissa on meneillään humanitäärinen kriisi, joka vain pahenee kun talvi lähenee. Sadattuhannet afgaanit lähtivät Pakistaniin Afganistanin sotaa ja kovia oloja pakoon viimeisten vuosikymmenien aikana ja nyt he palaavat "kotimaahansa" isoin joukoin, nopeammin kuin koskaan ennen. Yli 600,000 afgaania on tullut takaisin Pakistanista tämän vuoden aikana. Viime kuussa yli 170,000 ylitti Pakistanin rajan.

Rekka ylitti juuri Pakistanin rajan ja saapui Afganistaniin. Mukana on pakolaisperheen koko omaisuus - huonekalut, vaatteet, lehmä.
Afgaanipakolaiset joutuvat palaamaan takaisin, koska Pakistan päätti kesäkuussa, ettei suostu enää pitämään heitä maaassa. Poliisi ja viranomaiset ovat alkaneet hätistelemään ja uhkailemaan afgaaneita, joilla ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin palata takaisin kotimaahansa.

Torkhamin rajanylityspaikka.
Kävin viime viikolla Torkhamin rajalla, joka sijaitsee itäisessä Nangarharin maakunnassa. Suurin osa Pakistanista tulevista afgaaneista ylittää Torkhamin rajan - noin 5000 ihmistä joka päivä. Suurin osa afgaaneista, joiden kanssa puhuin, kertoivat että he lähtivät poliisin uhkailun ja väkivallan vuoksi.

Heillä ei ole mitään tässä maassa - ei työpaikkaa, rahaa, maata, asuntoa. Monet ovat asuneet kymmeniä vuosia Pakistanissa, eivätkä koe tätä maata omakseen. Lapset eivät ole ikinä käyneet Afganistanissa.

Tämä poika sai rokotteet väliaikaisessa terveyskeskuksessa rajalla.
Monet pakolaiset eivät pääse kouluun, koska heillä ei ole tarvittavia papereita. Terveyskeskuskset eivät pysty tarjoamaan kunnollista terveydenhuoltoa kaikille, koska ihmisiä on liikaa ja resursseja liian vähän. Monella ei ole puhdasta juomavettä tai saniteettitiloja. Lapset näkevät nälkää. Täällä ei ole työpaikkoja - Afganistanin virallinen työttömyysprosentti on 40.





Puhuin eräälle Jamilille, joka oli matikan opettaja Pakistanissa ja asui siellä 40 vuotta - nyt hän yrittää saada edes jotain työtä maanviljelijänä. "Ehkä alan kasvattaa sokeriruokoa", hän sanoi. Jamilin isoin toive on, että hänen kaksi lastaan voisivat mennä kouluun.

Nämä tytöt saapuivat juuri Afganistaniin ensimmäistä kertaa.
Wali Mohammad mursi kätensä, kun pakkasi perheensä omaisuutta rekkaan, samalla kun poliisi hätisteli ja ahdisteli. Hänelläkään ei ole suurempia suunnitelmia tulevaisuudelle. "Kunhan löytyisi töitä, jotta voin elättää perheeni". Hänellä on seitsemän tytärtä ja viisi poikaa.

Nangarharin maakunnan pääkaupunki Jalalabad helikopterin ikkunasta katsottuna.
Afganistanissa on jo yli miljoona sisäisesti siirtymäään joutunutta (internally displaced persons). Tänä vuonna yli puoli miljoonaa on paennut väkivaltaa ja sotaa maan sisällä. Lokakuussa Brysselin konferenssissa EU ja Afganistan sopivat, että kymmeniätuhansia afgaaneja palautetaan maahan, koska täällähän on ihan turvallista.



Talvi lähenee ja yli miljoonalla ihmisellä ei ole mitään paikkaa, jossa asua. Pakolaiset palaavaat maahan, jota he eivät tunne. Tulevaisuus on epävarma, eikä oikeastaan ole mitään parempaa, mitä odottaa. Maan olot eivät ole menossa parempaan suuntaan, vaan konflikti ja sodan uhriluvut kasvavat koko ajan.



Hallitus ja avustusjärjestöt yrittävät auttaa parhaansa mukaan, mutta ihmisiä on liikaa ja pakolaiset palaavat liian nopeaan tahtiin. Tällaisessa tilanteessa Brysselin EU-diili on ihan järjetön. Sopimuksen nimi on Joint Way Forward, yhteinen tie eteenpäin. Afgaanit takaisin maahansa, joka on täysin epästabiili ja natisee liitoksistaan. Ei tässä vaikuta olevan mitään yhteistä, eikä ainakaan tietä eteenpäin kohti jonkinlaista valoisaa tulevaisuutta.



10 comments :

  1. Kuulostaa ihan kamalalta! Eika taida kovin montaa ihmista rikkaissa maissa kiinnostaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, on maailmassa niin monia kriisejä. Asia on herättänyt jonkin verran kiinnostusta myös kansainvälisessä mediassa.

      Delete
  2. Replies
    1. Niinpä, kohta on talvi ja sitten on vielä vakavampaa.

      Delete
  3. Hirveä tilanne. Voiko mikään kansainvälinen instanssi auttaa?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, kyllä täällä auttaa jo eri ministeriöt, YK:n eri järjestöt ja muut kansainväliset järjestöt, mutta palaavien ihmisten määrä on niin iso ja moninkertainen siihen, mitä oltiin odotettu, niin rahaa ei ole tarpeeksi. Paikallinen systeemi ei kestä hyvin niin nopeaa paluuvirtaa.

      Delete
  4. Niin järjetöntä ja surullista, mutta samalla niin mielenkiintoista ja hyvä, että kirjoitat tästä! Varsinkaan juuri afgaanipakolaisten tilanteesta Pakistanissa ei pahemmin mistään kuule. Ruotsissa taas ovat korkeammat tahot saaneet valtavasti kritiikkiä siitä, että ulkoministeriö (? utrikesdepartementet) suosittelee välttämään kaikkia matkoja Afganistaniin huonon turvallisuustilanteen vuoksi, mutta samalla yksin saapuneita pakolaisnuoria karkotetaan maahan koska "siellä on tarpeeksi turvallista" - joopa.

    En tosin tiedä, onko tää Ruotsin sopimus Afganistanin kanssa joku vielä erillinen tuosta EU-sopimuksesta..? Mielenosoituksia sopimusta vastaan on kuitenkin järjestetty joka puolella Ruotsia Kiirunaa myöten.

    Minkä arvioiden mukaan Afganistan ylipäätään on turvallinen ja tarpeeksi stabiili maa? Ja missä määrin Afganistanin päättäjät itse haluavat saada pakolaisia palaamaan, vai onko se vain muiden maiden intressi päästä heistä eroon (ja siksi maalle luvataan lisää rahaa)? YK ilmeisesti myös vain suoltaa maahan lisää rahaa, mikä tuskin koskaan on missään korruptoituneessa maassa kestävä ratkaisu: eikö YK voi tai halua puuttua asiaan millään muulla tapaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitti Maija! Joo, se on tosiaan aika mielenkiintoista että länsimaat (Suomi mukaanlukien) kehottaa kansalaisiaan välttämään maita kuten Afganistan koska täällä on niin vaarallista, mutta silti OK palauttaa turvapaikanhakijoita tänne. Viime viikollakin Kabulissa oli 2 eri pommiräjähdystä, monissa maakunnissa tilanne on moninkertaisesti huonompi.

      Jonkujen vuodettujen tietojen mukaan EU-diilissä olisi ollut kyse jonkinlaisesta "kiristämisestä", eli Afganistan ei saisi niin paljon avustusrahaa, jos Afganistan ja EU ei allekirjoittaisi tätä sopimusta, jonka mukaan EU saa palauttaa tuhansia turvapaikanhakijoita. Jep - joint way forward. YK ja avustusjärjestöt tekevät kyllä parhaansa auttaakseen, monenlaista humanitääristä apua annetaan ihmisille, mutta ihmisiä tulee yhtäkkiä vaan liikaa, kohta on talvi, heillä ei ole taloja, ruokaa jne.

      Delete
  5. Voi Sini, hyvä, että jaat tietoa, kiitos asiallisesta selvityksestä. Voimia ja viisautta itsellesi. Uskollinen blogisi seuraaja Ali

    ReplyDelete