SOCIAL MEDIA

Monday 27 July 2015

Afganistanin tanssivat pojat

Tiesin Afganistanin monista epäkohdista ennen kuin muutin tänne. Naisten ehkä huonoin asema maailmassa oli tullut tutuksi median ja opintojen kautta. Tiesin sodasta, köyhyydestä, korruptiosta. Opintojeni aikana kuulin ensimmäistä kertaa ilmiöstä nimeltä bacha bazi, joka tarkoittaa kirjaimellisesti käännettynä "boy's play" ja viittaa maassa esiintyvään poikien laajamittaiseen ja järjestäytyneeseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Tämä laajamittainen lasten oikeuksien riisto ja Afganistanin "avoin salaisuus" on tänään enemmän pinnalla kuin yleensä, koska pohjoisessa Baghlanin maakunnassa  ainakin 20 ihmistä kuoli hääjuhlissa tapahtuneessa ammuskelussa. Paikallisen median mukaan ammuskelu liittyi sotaherrojen riitoihin bacha bazi -pojasta.

Bacha bazi -juhlat Afganistanissa. Kuva Washington Postista.
Bacha bazi -ilmiö on ollut olemassa Keski-Aasiassa jo vuosikymmeniä. Kyseessä on hyvin tunnettu instituutio: joku aikuinen "omistaa" teini-ikäisen pojan ja treenaa tästä hyvän esiintyjän ja tanssijan. Sitten poika pukeutuu kauniisiin vaatteisiin, koruihin ja korollisiin kenkiin - meikit naamalla ja kynsilakkaa kynsissä hän viihdyttää "omistajan" vieraita erilaisissa illanistujaisissa ja juhlissa, kuten häissä. Tähän vakavaan ihmisoikeusrikkomukseen liittyy tanssin lisäksi tanssivien poikien, dancing boys, seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaus. Pojat ovat omistajiensa seksiorjia, bacha bazi on ihmiskauppaa.

Tässä joku on Kabulissa kuvannut bacha bazi -juhlia kännykkäkamerallaan:



Afganistanin itsenäinen ihmisoikeuskomissio kirjoitti viime vuonna raportin bacha bazista. Ilmiötä ei ole selkeästi määritetty Afganistanin laissa. Lapsien hyväksikäyttäjät ovat usein rikkaita, hyväosaisia mujahideen-sotaherroja. Pojat ovat yleensä 10-18 vuotiaita, monet heistä on kidnapattu tai ostettu köyhältä perheeltä. Pojilla ei usein ole mahdollisuuksia kieltäytyä, sillä he tarvitsevat jonkinlaisen toimeentulon ja katon pään päälle.

Bacha bazi yleistyi 1980-luvulla kun mujahideentaistelijat taistelivat Neuvostoliiton joukkoja vastaan. Talebanit eivät virallisesti hyväksyneet tätä perinnettä ja se kiellettiin heidän hallinnon aikana 1996-2001 - perinteen harjoittamisesta sai kuolemantuomion. Kun Talebanit kukistettiin, vallan tyhjiössä ja korruption lisääntyessä bacha bazi alkoi taas yleistyä eri puolilla maata.

Bacha bazi on yleistä maan eteläisillä ja itäisillä pataani-alueilla, ja myös tadzikkien keskuudessa Pohjois-Afganistanissa. Ilmiö on yleistymässä myös Kabulissa - erään häävideokuvaajan mukaan joka viidennessä hänen kuvaamissaan häissä on tanssipoikia. Bacha bazin omistaminen on eräänlainen statussymboli miehille. Tähän rikokseen on vaikeaa puuttua, koska rikoksentekijät ovat vaikutusvaltaisia miehiä, joilla on yhteyksiä poliisiin. Poliisit, sotilaat ja virkamiehet taputtavat bacha bazi -juhlissa rytmin mukaan. Ilmiö on vain voimistunut Talebanien hallinnon kaatamisen jälkeen - bacha baziin mieltyneet mujahideen-sotaherrat ovat nauttineet vallasta ministeriöissä, poliisissa ja armeijassa viimeisen vuosikymmenen ajan, lain ulottamattomissa.


Afganistanissa ei siedetä homoutta, mutta nuorten poikien tanssista nauttimista ja heidän raiskaamistaan ei kuitenkaan pidetä mitenkään homoseksuaalisena. Kyse on vallasta, nautinnosta, leikistä. Naisilla tehdään lapsia ja täytetään sosiaalisia konventioita, mutta pojista voidaan nauttia helposti, he ovat enemmän saatavilla. Eräs tanssipojan omistava sanoo dokumentissa, että bacha bazin voi viedä helposti mihin vain juhliin, mutta naisia ei voi viedä mihinkään bileisiin julkisesti.

Suosittelen kaikille dokumenttia The Dancing Boys of Afghanistan. Dokumentissa afgaanijournalisti soluttautuu bacha bazi -piireihin, ja videolla puhuvat miehet, jotka käyttävät poikia hyväkseeen ja selittelevät tekojaan. Myös poikien näkökulmaa kuullaan. Dokumentti on raskasta katsottavaa, mutta silti tärkeä aihe, josta ei puhuta tarpeeksi tässä maassa, länsimaissa, tai oikeastaan missään.

Dokumentin voi katsoa tästä YouTube -linkistä, josta löytyy linkki koko dokumenttiin Vimeossa:


Dokumentin katsomisen jälkeen sinua varmasti vihastuttaa, ärsyttää, surettaa, raivostuttaa. Mitä tälle oikein voi tehdä? No, ensinnäkin Afganistan voisi määritellä selkeästi bacha bazin olevan laitonta maan rikoslaissa. Kaiken juuri on kuitenkin oikeusvaltion heikkous ja vallallaan oleva korruptio, joka antaa sotaherroille ja vallanpitäjille vapaat kädet tällaisiin laajiin ihmisoikeusrikkomuksiin, ihmiskauppaan ja orjuuteen. Tarvitaan tasa-arvoa, köyhyyden poistamista, vahva oikeuslaitos. Tarvitaan muutos tietyillä alueilla vallitsevaan kulttuuriin, joka on normalisoinut bacha bazi -instituution ja pitää sitä statussymbolina. Ei ole helppoja tehtäviä, mutta oikeusvaltion vahvistuessa ja ihmisoikeustilanteen parantuessa poikien hyväksikäyttö myös vähenisi.

Muutos on vain niin hidasta, että usein mietin, onko sitä, ja jos on, niin missä.

37 comments :

  1. Kauheeta miten noiden poikien ihmisarvo on riistetty sielä ihan kokonaan. Vielä kun asialle ei voi tehdä mitään, kun kyseessä on vaikutusvaltaisia miehiä tämän takana. En ymmärrä miten sairasta...
    Oon muuten miettinyt, että onko Afganistanissa jotain nettisensuuria, eli voitko sä ihan avoimesti kirjoittaa täälä kaikesta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi Heidi, kiitti kommentista.

      Täällä on blokattu joitain nettisivuja,mutta en tiedä millä perustein yleensä.. Afganistanissa on aika vapaa lehdistö, on bloggareita ja journalisteja jotka voivat olla yhteiskuntakriittisiä. Ihan KAIKESTA en kuitenkaan täällä kirjoittaisi, mietin kyllä aina etukäteen.

      Delete
  2. Katsoin dokumentin ja oli kyllä koskettava ja raivostuttava. Olen katsonut ja tutkinut paljon ihmiskauppaa ympäri maailmaa ja minulle tämä ''dancing boys'' tuli uutena ilmiönä. Ihmiskauppa on valitettavan iso ongelma ympäri maailmaa ja olenkin omassa opinnäytteessäni kirjoittanut, että niin kauan kuin joku on valmis maksamaan, tulee olemaan ihmiskauppa markkinoita. Jos kukaan ei ostaisi, ei tätä tapahtuisi. Tutkin pitkälti turismin näkökulmasta ja ei voi sanoa kuin, että ihmiset sulkevat liian herkästi silmänsä ja ajattelevat, että asia ei koske minua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihmiskauppa kiinnostaa minuakin ja tutkin myös asiaa opinnoissani - opinnäytetyösi kuulostaaa siis tosi mielenkiintoiselta! Joo, ihmisiltä puuttuu liian usein empatiakyky, kyky ajatella asiaa laajemmasta näkökulmasta jne.. Ajatellaan vain että MINÄ OMISTAN, MINÄ MAKSAN ja siispä saan tehdä mitä vain.

      Delete
    2. Monelle aihe on liian tarkka ja sainkin jonkunverran kritiikkiä, että otin näinkin synkän opinnäyte aiheen, koska monelle matkailu on iloinen asia tai työnasia, mutta valitettavasti joillekin se tarkoittaa seksiä, hyväksikäyttöä ja valtaa tehdä mitä haluaa. Aloin oikein miettiä Turkin matkaani jolloin näin poikia tanssimassa, hengailemassa miesten tiukkojen katseiden alla, tuli tyhmä olo, kun tajusin, että voi ei, pojat ovat mahdollisesti ihmiskaupan uhreja.
      Minua ärsytti myös suunnattomasti muuten tässä dokumentissa näiden ylimielisten miesten puheet siitä, että he eivät ole homoja, anteeksi vain, mutta homo on juuri sellainen joka ''prefers company of men'' -.- Ja sitten vielä samaan tahtiin rukoilivat kuin parhaatkin uskovaiset! Pöyristyttävää

      Delete
    3. No oho, jopas on omituista jos jotkut kritisoivat aiheenvalintaa koska matkailun pitäisi olla iloinen asia.

      Joo, tuo "en todellakaan ole homo ja kaikkien homojen pitäisi kuolla" -ajattelu on kyllä aika ihmeellistä näiden miesten toimesta.. Muutenkin yleistä täällä - seksi miesten kesken on aika yleistä, mutta se ei tietenkään liity mitenkään homouteen, ja homoutta ei missään nimessä pidä hyväksyä.

      Delete
    4. Ilmio on kamala, mutta valitettavan yleinen tiukan sukupuolierottelun maissa (ei ainoastaan islamilaisissa). Joskus siihen liittyy ihmiskauppaa, toisinaan insestia. Pojat ovat seksuaalisten mielihalujen kohteina silloin, kun seksuaalisuus on taysin diskriminoitu ja vapaat (tai oikeastaan minkaanlaiset) suhteet miesten ja naisten valilla, tai edes itsetyydytys ei ole sallittua. Haluan korostaa, etta talla kaytoksella ei todellakaan ole useinkaan mitaan tekemista homoseksuaalisuuden kanssa. Seksuaalisen aktin toteuttaminen samaa sukupuolta olevan kanssa ei tarkoita, etta on identiteetiltaan homoseksuaali. Vrt. vankilaolosuhteet. Lapsiin seksuaalisten mielihalujen kohdistaminen on vaarin aina, oli sitten kyseessa samaa tai eri sukupuolta olevat henkilot.

      Delete
    5. Moi Anu, kiitti hyvästä kommentista! Olen kuullut tätä bacha bazia olevan lähinnä vain Keski-Aasian maissa, mutta näköjään ilmiö on vieläkin yleisempi.

      Delete
  3. Törmäsin tähän ilmiöön, kun tutkailin Intian vastaavaa käytäntöä. En ollut tiennyt, että kyseessä on niin laajalle alueelle levinnyt ilmiö.

    Intiassa monet pojat, varsinkin transspektriin kuuluvat, ajautuvat vastaavaan järjestelyyn ihan vapaaehtoisesti rahanpuutteen vuoksi. Heidät pakotetaan tanssimaan juhlissa usein läpi yön vaikka aseellakin uhaten, levätä ei saa, ravinto voi olla hyvin niukassa, seksuaalinen hyväksikäyttö on enemmän sääntö kuin poikkeus...

    Karmeita asioita nämä kyllä ovat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitti kommentista! En tiennytkään, että Intiassa on myös samaa perinnettä. Ei voi kuitenkaan sanoa, että pojat ajautuvat tähän riistoon ikinä täysin "vapaaehtoisesti", sillä he tekevät niin koska tarvitsevat rahaa eikä ole muita vaihtoehtoja. Mutta joo, masentavia juttuja.

      Delete
    2. Joo, olisi ehkä ollut parempi kirjoittaa "vapaaehtoisesti". Vaihtoehdon puuttuessa ei tietenkään ole kyse täydestä vapaaehtoisuudesta, mutta tarkoituksenani oli asettaa tämä monien "vapaaehtoisuus" vastakkain sen kanssa, että Intiassa myös poikia kaapataan tai ostetaan vanhemmilta tähän käyttöön.

      Etenkin transspektrin pojilla on Intiassa todella vähän ansaintamahdollisuuksia ja monet heitetään jo nuorina ulos kodistaan, jolloin heillä yleensä ei todellakaan ole valinnanvaraa. On hyvin tiedossa mikä kohtelu tanssijan tien päässä odotaa, mutta kun jostain ruokakin on saatava, ja "eihän kaikki kuitenkaan kuole tai tule raiskatuksi henkihieveriin"...

      Jos aihe kiinnostaa, niin ainakin tämä Ylen ylläpitämästä dokumenttipalvelusta löytyvä dokkari koskettaa aihetta ohimennen: Välitilassa http://kolmasulottuvuus.fi/index.php/home/details/298

      Ei varmaankaan näy Kabulissa, luulen että on maarajoituksia, mutta ehkäpä jotakuta lukijaa aihe kiinnostaa.

      Delete
    3. Kiitti linkistä, mutta sanotaan että ei katseltavissa ulkomailla :( pitää muistaa katsoa seuraavaksi kun olen Suomessa, mielenkiintoinen varmasti.

      Delete
    4. Hei Sini ja kiitos artikkelista, vaikka aihe onkin hyvin inhottava.

      Kuitenkin tuohon Ylen ohjelmiston katseluun on helppo ratkaisu. Se on VPN-palvelu joka kierrättää liikenteesi valitsemasi maan kautta, näitä on monia.

      Maksaa muutaman kympin vuodessa ja näkee vaikka muiden maiden Netflixin tarjontaa.

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Huhhuh, tästä kamalasta asiasta olin täysin epätietoinen. Tuli ihan fyysisestikin paha olo, voi miksi maailmassa pitää olla niin paljon vääryyttä :( Kiitos tietoisuuden levittämisestä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onhan tämä karmeaa, mutta täytyy kamalistakin asioista joskus puhua. Monille tämä on täysin tuntematon ilmiö.

      Delete
  6. Voi, poika-parkoja. Kun naisten kanssa ei voi elää normaalisti, niin "ilo" otetaan sitten irti muulla tavalla. Ja kun on valtaa, niin kiinni ei jää, koska ne joiden pitäisi puuttua asiaan ovat itsekkin mukana menossa. Tuli mieleen tätä lukiessa myös etenkin katolisen kirkon sisällä tapahtuneet kauheudet.
    Sitäkin olen ajatellut, että etenkin Thaimaaseen menee sankoin joukoin länsimaalaisia miehiä, jotka vuokraavat itselleen nuoren pojan (naisista nyt puhumattakaan) lomansa ajaksi. Kaikkihan siitä tietävät, mutta eipä näytä siltä, että asille tehtäisiin mitään.
    Maailmassa on niin paljon sairasta. Hyvä, että kirjoitit näin raskaasta aiheesta. Tuota videoa en vielä katsonut, koska tiedän, että se jää pyörimään päähän ja uniin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, siis tuo "seksiturismi"-riisto on todella ällöttävää ja tuomittavaa, itselläkin paloi päreet moneen otteeseen Thaimaassa ja Kambodzassa. Onneksi näissäkin maissa on organisaatioita, jotka yrittävät tehdä jotain asian eteen ja suojella lapsia (ja aikuisia).

      Video on kyllä aika raskas, ei ehkä kannata katsoa jos se jää pyörimään liikaa mieleen. Ei siinä mitään graafista väkivaltaa näytetä, mutta se on silti hyvin sairas.

      Delete
  7. Hei Sini!

    Tuntuu jotenkin vähän haljulta kysyä tästä tekstistä mieleen tulleesta, mutta erityyppisestä aiheesta. Luin juuri kirjan nimeltä Kabulin tyttöjen salaisuus (Jenny Nordberg). Kirja käsittelee bacha posh -ilmiötä/ -kulttuuria /-tapaa (?), jossa joku perheen tytöistä kasvatetaan ja puetaan pojaksi suunnilleen teini-ikäänsä saakka. Syitä esimerkiksi poikalapsen arvostus tai perheen naisten suojeleminen.
    Oletko törmännyt Kabulissa tähän ilmiöön tai onko se sinulle muuten tuttu? Mitä ajattelet asiasta?
    Kirjan perusteella ei olemassa ollenkaan vain Afganistanissa.

    Kiitos hurjan mielenkiintoisesta ja avarakatseisesti kirjoitetusta blogistasi ja kaikkea hyvää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi Vive, olen kuullut myös Jennyn kirjasta ja tästä ilmiöstä Afganistanissa, mutten ole siihen itse vielä ikinä törmännyt. Pitääkin kysyä kollegoilta ja kavereilta, josko he tietävät asiasta. Tämä on kätevä tapa antaa tytöille enemmän vapautta liikkua ja tehdä asioita yhteiskunnassa, mutta murrosiän tullessa hekin joutuvat kuitenkin palaamaan naisen rooliin.

      Kiitti kivasta kommentista!

      Delete
  8. Huoh, aina välillä (tai aika useinkin) sitä vain tuntee itsensä niin voimattomaksi kaikkien maailman vääryyksien edessä, koskettipa ne omaa elämää tai ei.. Mutta todellakin kaikesta tällaisesta on tärkeää puhua: kiitos siis niin tästä postauksesta kuin blogistasi muutenkin, antaa vähän perspektiiviä elämään kun saa lukea elämästäsi niin täysin erilaisesta paikasta kuin Ruotsi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Maija kommentistasi! Masentavia juttuja tosiaan, mutta niistäkin pitää puhua.

      Delete
  9. Kiitos blogistasi! Kirjoituksesi ovat todella silmiäavaavia. Musta on käsittämätöntä, että asut siellä kaiken ton keskellä, vaikutat ihan mielettömän hienolta ihmiseltä! Mulla on muutama (tyhmä) kysymys, olisi kiva saada vastauksia :) oletko koskaan tavannut siellä kunnollista afghanistanilaista miestä? Tarkoitan sellaista, jolla olisi ns. länsimaalaiset arvot, pitäisi naisia tasavertaisina, kohtelisi ihmisiä hyvin ja empaattisesti? Onko kukaan siellä ateisti, onko se sallittua ja miten ateismiin suhtaudutaan? Mitä tapahtuisi, jos joku päivä laittaisit päällesi minishortsit, topin ja korkkarit ja lähtisit kaduille kävelemään (älä kokeile! :D)? Kiinnostaisi myös tietää tulevaisuudensuunnitelmiasi ja haaveitasi :) kaikkea hyvää sulle!<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moikka, kiitti kommentista ja kysymyksistä! Olen tavannut täällä monia kunnollisia afgaanimiehiä, ihan joka päivä töissä, sellaisia jotka kohtelee vaimojaan ja perheitään hyvin, kunnioittaa naisia, on empaattisia. Mutta harva näistäkään ymmärtää tiettyjä "länsimaisia" tapoja, kuten vaikka parien seurustelua ennen avioliittoa, yhdessäasumista jossei ole naimisissa, sen että on OK saada lapsia vaikkei ole naimisissa.. Olen tavannut vasta kaksi ateistia täällä parin vuoden aikana, mutta varmasti useampi tyyppi lähipiirissä on ateisteja, siitä ei vaan oikein voi puhua koska kaikkien pitäisi olla kuitenkin muslimeja. Yhtä ateistia arvosteltiin edellisellä työpaikalla aika ankarasti, kun hän ei esim osallistunut ramadanin paastoon ja muutenkin avoimesti osoitti, ettei usko. Jos on afgaani, niin oletetaan että pitää olla muslimi.

      Hmmm jos laittaisin päälle sortsit ja korkkarit ja lähtisin Kabulin kaduille, ei tulisi varmaan kovin hyvää palautetta :D varmaan kaikilla olisi kännykkäkamerat esillä ja Facessa kiertäisi kuvamateriaalia, että kuka on tämä hullu. Ei kyllä kannata kokeilla! :)

      Tulevaisuudensuunnitelmistani en vielä hirveästi tiedä mitään - nyt just tykkään olla täällä Kabulissa ja tehdä tätä työtä. Haluan matkustaa paljon enemmän ja tehdä työtä jota rakastan. Nyt on hyvä, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo. Kaikkea hyvää sulle myös!

      Delete
  10. Kamalaa, tällaisestä en tiennytkään. Maailmassa on niin paljon pahuutta, josta ei juuri kirjoiteta. Vaikka Talebanien aikana oli paljon pahuutta, niin näköjään jotain hyvääkin kuten tuon ilmiön kieltäminen. Luulen, että minultakin jää video katsomatta. Hyvää viikonloppua sinne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, näinhän se on, on niin paljon kaikkea pahaa niin ei oikein joskus viitsi edes miettiä kaikkea.

      Hyvää viikonloppua sinne myös! :)

      Delete
  11. Tosi mielenkiintoinen, vaikkakin kamala, aihe! Hyvä, että naistenoikeuksien rinnalla myös tämänkaltainen aihe saa julkisuutta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista! On juu surullista miten tästäkään asiasta ei puhuta ihan hirveesti ja ei ole monia projekteja jotka keskittyisi tämän ilmiön kitkemiseen.

      Delete
  12. Hei! Toivottavasti olet kunnossa siellä ajankohtaisten surullisten tapahtumien keskellä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, kiitos viestistä, täällä mulla kaikki OK!

      Delete
  13. Täälläkin on jo kovasti odoteltu uutta blogipäivitystä !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heiii, anteeksi hiljaiselo, uusi postaus vihdoin!

      Delete
    2. Kiitos ! Iloitsen ! Sun blogia lukiessa pääsee jotenkin irti omasta arjesta ja kaikista muista seuraamistani äitiblogeista...uhmaiästä, päiväkotirumbasta jne. Tykkään ja käyn joka päivä katsomassa joko olisi uusi postaus tullut :-) kai se on pakoa jostain...luen myös nyt Khaled Hosseinin kirjaa "Ja vuoret kaikuivat".

      Delete
  14. Kamala mutta mielenkiintoinen kirjoitus, tuo dokkari oli jarkyttava mutta ehdottomasti katsomisen arvoinen. Aasiassa tama nuorten poikien kauppaaminen ihan julkisesti kaduilla, discojen ns. ostolavoilla jne. on myös aika jarkyttavaa.

    ReplyDelete
  15. Tästä oli yllättäin juttua tämän päiväisessä Iltalehdessä ja tulit mieleeni: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015092220397188_ul.shtml . Kovin paljoa en ole kuullut/nähnyt tästä Suomessa keskusteltavan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, kiitti linkistä, en olisi muuten huomannut tätä juttua!

      Tästä asiasta ei todellakaan puhuta tarpeeksi.

      Delete
  16. Moi, hyvä artikkeli. Osaatko arvioida mitenkään esim prosentteina määriä, että moniko poika joutuu tuollaiseen tilanteeseen?

    ReplyDelete